Při sázení ovocných stromů se doporučuje při výsadbě vykopat jámu zhruba o průměru 100cm a hloubce 60-70cm. Měla by se však vykopat již několik měsíců před samotným sázením a vyplnit kvalitní zeminou s kompostem, aby si zemina mohla slehnout.
Praxe je však jiná. Koupil jsem stromek, aniž bych s tím dopředu počítal a jámu kopal až při jeho výsadbě. Po několika měsících se mi zemina slehla (možná i vinou ne zcela zralého kompostu) a stromek byl rázem o 20 až 30cm níže o proti původní poloze.
A proto nyní kopu jámu takto:
Postavím stromek na kořeny a odměřím, jak hluboko potřebuje být zasazen. Vykopu jámu právě takto hlubokou. V místě, kde bude usazen stromek, již hlouběji nekopu, tím pádem stromek již neklesne. Hlubší je jáma pouze okolo, a to právě těch doporučených 60-70cm, jak je patrno z nákresu.
Zemina kolem kořenů po výsadbě je kvalitní. Později se kořeny rozrostou více do stran, kde je taktéž kvalitní zemina a tak má stromek stále přísun živin. To málo původní zeminy, co zbylo přímo pod stromkem, nijak nevadí. Ostatně dokazují to svým růstem již vysazené stromky.
Samozřejmě i při tomto způsobu sázení dodržujeme jiné všeobecné zásady. Důležitá je zejména pevná a trvanlivá opora, ke které stromek přichytíme, než pořádně zakoření. Při jejím výběru počítejme i s novými větvemi, které narostou, a do kterých se bude opírat vítr. Obzvláště přijde-li tak silná vichřice jako v létě roku 2005.